Pers Aug 20, 2015 5:10 PM

ThyssenKrupp Encasa en Brussels South Charleroi zorgen voor een primeur

Zo’n 6.5 miljoen passagiers doen jaarlijks Brussels South Charleroi Airport aan en dat aantal stijgt nog elk jaar. In tegenstelling tot andere luchthavens heeft de luchthaven geen ‘slurfen’ die een verbinding vormen tussen het vliegtuig en de terminal, maar wordt er gebruik gemaakt van mobiele trappen die tegen het vliegtuig worden aangereden. Voor mensen met een beperkte mobiliteit – ouderen, zwangere vrouwen, rolstoelpatiënten, mensen in het gips, … - is het dan niet altijd evident om in en uit het vliegtuig te stappen. In lijn met de filosofie van de luchthaven – snel en efficiënt – opteerde men daarom voor permanente trapliften op de mobiele trappen. “We zijn weliswaar niet te grootste luchthaven in België, maar we willen wel de beste zijn op vlak van klantenservice. We zijn goedkoop, snel en efficiënt en al die elementen moeten ook gelden voor mensen met een beperkte mobiliteit. Vandaar de beslissing om permanente trapliften te monteren op onze mobiele trappen. En op dit moment zijn we de enige in België die deze service aanbieden, ” aldus Vincent Grassa, woordvoerder van de luchthaven.

Resultaat van gezamenlijke inspanningen

Hoewel de luchthaven het haar maatschappelijke rol vindt om ook mensen met een beperkte mobiliteit een zorgeloze en fijne reiservaring te bieden, ging het bedrijf niet over één nacht ijs. Alles werd vooraf uitvoerig besproken en getest vooraleer de finale beslissing viel. Na een kennismaking met het toestel in de showroom van ThyssenKrupp Encasa, werd gedurende 2 maand een demotoestel gemonteerd op een mobiele trap om in alle weersomstandigheden de efficiëntie en het gebruiksgemak van het toestel te testen. Aangezien de test heel positief uitdraaide, besloot de luchthaven om over te gaan tot de aankoop van 12 Levant Outdoor trapliften.

De installatie is alvast het resultaat van een constructieve samenwerking tussen de ingenieurs van ThyssenKrupp Encasa en die van de luchthaven. De Levant Outdoor wordt normaal gezien op een vaste trap gemonteerd, maar op de luchthaven kwam het toestel op een mobiel voertuig terecht. Er rezen dus een aantal technische uitdagen: Hoe zou de traplift aangestuurd worden, want normaliter gebeurt dit via laadpunten en een stopcontact? En gezien de mobiele toepassing kon de traplift niet vanop de grond gemonteerd worden – zoals normaal – maar pas vanop de eerste (hoge) trede. Rees de vraag, hoe overbrug je die eerste trede voor mensen met beperkte mobiliteit? Voor de voeding van de traplift vond ThyssenKrupp Encasa alvast een oplossing bij de batterij van de wagen die de mobiele trap aanstuurt. En in overleg met ThyssenKrupp Encasa ontwikkelde Brussels South Charleroi Airport een plooibare mechanische trede waardoor de gebruiker veilig de mobiele trap afstapt en nog slechts een kleine hoogte moet overbruggen. De traplift en mechanische trede worden makkelijk opgevouwen na gebruik.

Stephan Hillaert, CEO van ThyssenKrupp Encasa, toont zich bijzonder tevreden over de samenwerking: “Innovatieve oplossingen ontwikkelen voor mensen met een beperkte mobiliteit is onze core business en toch is elke installatie telkens weer uniek, want geen enkele trap waarop onze trapliften worden gemonteerd, is gelijk. Op de luchthaven werden we geconfronteerd met nog een aantal extra technische uitdagingen, maar ik ben uitermate blij en fier dat onze ingenieurs en die van de luchthaven samen innovatieve oplossingen vonden.”