Blog Aug 21, 2017 12:00 PM

Samenleven met een mindervalide: wat moet u aanpassen?

VERPLAATSINGEN VERGEMAKKELIJKEN VOOR MEER COMFORT

Om te kunnen samenleven met een mindervalide is het absoluut nodig om de woning aan te passen aan diens fysieke behoeften. Als de persoon zich met een rolstoel verplaatst, moet hij makkelijk naar alle kamers, door deuren en rond meubels kunnen. Ook alle voorzieningen moeten binnen handbereik zijn.

Een woning met verdiepingen vormt altijd een obstakel voor mindervaliden met of zonder rolstoel. De installatie van een traplift, een huislift of een platformlift kan dus noodzakelijk zijn om in de badkamer of op het toilet te geraken, want die bevinden zich meestal boven.

Ontdek onze tips om uw badkamer en keuken in te richten voor een mindervalide.

HELPEN ZONDER U OP TE DRINGEN

Een motorische handicap beïnvloedt het vermogen om te communiceren en dingen te begrijpen helemaal niet. U moet dus niet anders gaan praten. Let er gewoon op altijd respectvol en open te zijn . Dring u niet op en geef de mindervalide de vrijheid om zijn verplaatsingen zelf te bepalen.

Hier zijn toch nog enkele tips om vlotter om te gaan met een mindervalide:

  • Als u ergens afspreekt, zorg er dan voor dat die plaats gemakkelijk toegankelijk is en aangepast is aan mindervaliden (liften, rolstoelhelling, parkeerplaats ...).
  • Ga tijdens een rechtstreeks gesprek dat wat langer duurt altijd zitten zodat u zich op gelijke hoogte bevindt. Het gesprek zal comfortabeler verlopen.
  • Als u op een afstand moet communiceren, geef de mindervalide dan de tijd om de telefoon op te nemen.
  • Als u denkt dat de mindervalide hulp nodig heeft, vraag het dan. Alleen hij kan u zeggen wat u kunt doen en op welke manier.